Stormar och oväder

Sverige drabbas ibland av kraftiga oväder som bland annat kan leda till strömavbrott, trafikstörningar och teleavbrott. Läs om hur du kan förbereda dig för storm och om samhällets ansvar.
Uppdaterades
Elstolpe repareras efter storm i Gullspång 2007

Genom åren har Sverige drabbats av många svåra stormar. Ett närliggande exempel är Alfrida som i början av 2019 gjorde cirka 100 000 hushåll strömlösa och fällde ett stort antal träd där den drog fram. Många abonnenter fick också problem med mobiltelefoni och internet.

Många minns nog även stormen Gudrun, 2005, och stormen Per, 2007, som orsakade stora problem i samhället och gjorde hundratusentals hushåll strömlösa.

Även vägtrafik, tågtrafik och flyg kan påverkas vid kraftiga oväder.

Saker som kan vara bra att ha hemma:

  • Gasolkök med bränsle eller en annan alternativ värmekälla.
  • Batteridriven radio eller vevradio, alternativt bilradion, för att få tillgång till viktig information via Sveriges Radio P4.
  • Stearin- och värmeljus, tändare, ficklampa och batterier. Kontrollera regelbundet batterierna i exempelvis ficklampor, klockradio och alarmsystem så att de fungerar.
  • En så kallad powerbank (extra laddare) till datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Se till att den är laddad om till exempel en stormvarning utfärdas.
  • Tillgång till färskt vatten och livsmedel som inte kräver tillagning.

Vanliga frågor om stormar och oväder.

I länkarna till höger kan du läsa mer om olika konsekvenser av stormar och hur du kan förbereda dig för dem.

Du kan även läsa om samhällets ansvar och hur olika aktörer samarbetar vid en storm.