Händelser utomlands

Det är alltid du själv som är ytterst ansvarig när du är utomlands. Det gäller även vid olyckor och kriser. Här har vi samlat tips på hur du kan förbereda dig inför en utlandsvistelse.
Ta gärna reda på innan du reser om UD utfärdat en reseavrådan till ditt resmål. Foto: Johnér.

Teckna rese- och sjukförsäkring

Se alltid till att ha en reseförsäkring. I många hemförsäkringar ingår ett reseskydd men är du osäker är det bästa att kontakta ditt försäkringsbolag. Om du inte har en hemförsäkring kan du köpa en separat reseförsäkring. Du kan också ha visst försäkringsskydd om du köpt din resa med ett bankkort. Kolla med din bank för att få reda på de villkor som gäller.

Om du ska resa inom EU/EES-land eller Schweiz så ska du ta med det europeiska sjukförsäkringskortet. Du beställer enkelt kortet via Försäkringskassan.

Giltigt pass

Kontrollera att du har ett giltigt pass, eller id-kort, beroende på vart du ska resa. Observera att vissa länder kräver att ditt pass är giltigt i 6 månader vid hemresan. Pass och nationellt id-kort är de enda giltiga handlingar som kan styrka din identitet och ditt medborgarskap. Körkort räknas inte som en resehandling. Pass eller nationellt id-kort ansöker du om hos polisen. Om du skulle förlora ditt pass under resan ska du kontakta svenska ambassaden eller konsulatet där du befinner dig.

Var påläst om ditt resmål

Ta reda på så mycket du kan om landet du ska resa till. Sveriges ambassader har reseinformation på hemsidan www.swedenabroad.se, den officiella webbplatsen för Sveriges ambassader och konsulat. Du kan också få reseinformation via appen UD resklar. Det kan också vara bra att följa nyhetsrapporteringen om landet du ska resa till. Om du reser till ett land utanför Europa bör du också ta reda på om du behöver några vaccinationer.


Källa: Informationen kommer från Utrikesdepartementet (UD).

Uppdaterades
Taggar för denna sida:

Läs mer om händelser utomlands