Utrikesresor och att vistas utomlands

Det råder inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige från de flesta länder utanför EU. Här har vi samlat myndigheternas information om resor till och från Sverige.
Uppdaterades

Testkrav för utländska medborgare

Utländska medborgare över 12 år måste visa upp ett negativt covidtest vid ankomst till Sverige, oavsett vilket land man reser ifrån. Det gäller oavsett om man är vaccinerad eller har tillfrisknat från covid-19. Testningen för pågående covid-19-infektion ska ha utförts inom 48 timmar före ankomsten till Sverige. Test som godtas för inresa är antigentest eller ett PCR/NAAT-test. 

Testkravet gäller inte utländska medborgare som är folkbokförda här, har uppehållstillstånd eller uppehållsstatus i Sverige. Utländska medborgare som minst en gång i veckan reser över gränsen behöver visa upp testintyg som är högst en vecka gammalt. Personer som reser i transit mellan Bornholm och någon annan del av Danmark behöver inte visa upp något covidintyg i samband med gränskontrollen.

Inreseförbud till Sverige från länder utanför EU/EES och Schweiz

Ett förbud råder för icke nödvändiga resor direkt till Sverige från länder utanför EU/EES och Schweiz. Förbudet omfattar utländska medborgare och gäller till och med 31 januari 2022. Det finns ett antal undantag från förbudet baserat på arbete eller studier, familjeanknytning eller trängande familjeskäl, samt ett antal länder vars invånare är undantagna inreseförbudet

Utländska medborgare som undantas från inreseförbudet måste visa upp negativt covidtest vid inresa till Sverige enligt ovan.

Inreserestriktionerna kommer alltid tillämpas utifrån det senaste landet du reser till Sverige från, inte ursprungslandet där resan började. Detta gäller även vid transitering.

Att resa utomlands

Förbered dig och håll dig informerad

  • Res inte om du har symtom.
  • Håll dig välinformerad. Lokala restriktioner och regler förekommer och kan snabbt förändras. Det kan till exempel finnas krav på munskydd och regler om att hålla avstånd.
  • Var försiktig med vilka du träffar den närmaste veckan efter din resa. Undvik speciellt att träffa personer som ingår i en riskgrupp.
  • Ladda ner appen UD Resklar för att få aktuell information om ditt resmål. Ambassaderna har även aktuell reseinformation på Sweden Abroad.

UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer inte att kunna bistå med transport till Sverige om du har svårt att ta dig hem på grund av rådande situation. UD har ett särskilt telefonnummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00.

Vid akuta konsulära nödsituationer, ring UD:s konsulära nödjour på telefonnummer: 08-405 50 05.