Utrikesresor och att vistas utomlands

Utrikesdepartementet avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder. Situationen är osäker och snabbt föränderlig. På den här sidan har vi samlat myndigheternas information om utlandsresor.

Tillfälligt förbud mot resor till Sverige
Den 17 mars fattade regeringen beslut om att stoppa icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU. Förbudet inträder den 19 mars och kommer till en början att gälla i 30 dagar. Syftet är att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19. Läs mer om beslutet här.

UD avråder från resor till alla länder
UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder. Anledningen är den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den osäkra situationen som råder för resande. 

I de länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller de beslutenBeslutet om avrådan till alla länder gäller till och med 15 juni. Därefter kommer en ny bedömning kommer att göras.

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer når man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

Vilka regler gäller i andra länder?

Flera länder inför nu olika åtgärder med kort varsel för att begränsa smittspridning. Det kan vara exempelvis inrese- och karantänsbestämmelser som påverkar möjligheten att komma in eller vistas i landet. På Sweden Abroad ger Sveriges ambassader och konsulat aktuell reseinformation till svenskar utomlands.

Om du befinner dig utomlands

För att nås av viktig information från Sveriges ambassader följ dessa steg:

  • Ladda ner appen UD Resklar
  • Tillåt notiser för det land som det gäller
  • Registrera dig på svensklistan

UD uppger att en avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder inte ska ses som en generell uppmaning att resa hem till Sverige. Det kan exempelvis vara bäst att inte resa över huvud taget en tid framöver. Med tanke på de exceptionella omständigheterna måste man som resenär acceptera en grad av ovisshet. Se över din egen situation, var i nära kontakt med din researrangör eller flygbolag, följ rekommendationer och råd från lokala myndigheter och ta del av UD:s reseinformation.

Kontakta reseföretaget vid frågor om din bokning

Om du har en bokad eller planerad resa som du undrar över, sök information hos det aktuella reseföretaget eller researrangören. För frågor om en enskild försäkring, kontakta det aktuella försäkringsbolaget.

Övergripande konsumentinformation finns på Hallå Konsuments sida om det nya coronaviruset och resor. Allmänna råd och information om försäkringar hittar du på Konsumenternas försäkringsbyrå. 

Uppdaterades