Regional information om coronaviruset

Här samlar vi information från regionala myndigheter om smittspridning och åtgärder som rör utbrottet av covid-19. Notiserna ligger kvar i drygt en vecka. Efter det hänvisar vi till arkivet och till regionen ifråga. Länkar i anslutning till nyheterna.

Blekinge

Har ingen ny uppdaterad information för tillfället. 

Dalarna

26/10: Oroväckande utveckling
Smittskydd Dalarna uppmanar allmänheten att följa de allmänna rekommendationerna för att begränsa smittspridningen.
– Vi ser en oroväckande utveckling i Dalarna, antalet personer som testar positivt för covid-19 fortsätter att öka och det är av yttersta vikt att alla tar sitt ansvar och följer rekommendationerna, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Region Dalarna.

Gotland

23/10: Om influensavaccination för riskgrupper
Den 3 november startar årets vaccinering mot säsongsinfluensa och pneumokocker meddelar Region Gotland. För att undvika folksamlingar och smittspridning erbjuds ingen drop in-vaccinering i år. Du som tillhör en riskgrupp bokar tid för vaccinering på 1177.se. 

Gävleborg

Ingen uppdaterad information i nuläget.

Halland

Ingen uppdaterad information i nuläget.

Jämtland Härjedalen

Ingen uppdaterad information i nuläget.

Jönköping

23/10: Snabbare ökning i södra delarna av länet
De senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 tagit ny fart, skriver Region Jönköpings län. Regionen uppmanar alla som planerar in en resa att inte resa om du känner dig sjuk, tänk på att undvika större sociala sammanhang och håll avstånd. Undvik fulla bussar och tåg.
– Vi behöver anpassa oss till en vardag där covid-19 är ständigt närvarande och måste lära oss att leva med snabba förändringar, säger landshövding Helena Jonsson.

Kalmar

23/10: Kraftig ökning i länet
Antalet fall av covid-19 har ökat till det dubbla på en vecka i Kalmar län. Smittan sprids bland annat på arbetsplatser och skolor när man sitter tätt tillsammans. Håll avstånd både inomhus och utomhus, tvätta händerna ofta, stanna hemma vid minsta symtom, testa dig vid symtom och stanna hemma tills provsvaret kommit.
- Jag vill uppmana alla att begränsa sina kontakter så mycket som möjligt. Gå inte på fester eller sociala evenemang. Behöver du gå till affären eller åka kollektivtrafik, välj tider när det är färre människor i rörelse. Undvik även onödiga resor under höstlovet, säger regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Kronoberg
27/10: Äldre och riskgrupper kan boka tid för influensavaccin
Region Kronoberg meddelar att de som fyllt 65 år, gravida och de som ingår i medicinska riskgrupper nu kan boka tid på 1177.se för influensavaccin eller genom att ringa vårdcentralen.

26/10: Boka vård online på 1177.se
Belastningen på vårdcentralerna i Kronobergs län är hög. Många ringer för att boka provtagning för corona eller ställa frågor. Belastningen har också ökat eftersom friska och förkylda patienter måste hanteras separat, vilket kräver mer personal. Regionen vill påminna om att provtagning och influensavaccination kan bokas genom att logga in på 1177.se. Flera vårdcentraler har också skapat möjlighet till annan tidsbokning på det sättet.

23/10: Påtaglig smittspridning och ansträngd vård
Smittspridningen är påtaglig i delar av länet, meddelar Region Kronoberg, bland annat i Älmhult och Ljungby, meddelar regionen.
-    Förutom lokala ansamlingar av fall är den främsta förklaringen till den kraftiga ökningen att vi sett tecken på smittspridning på sjukhusen. Det förekommer även spridning i omsorgen i vissa kommuner, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.  
Både sjukhusen och primärvården har ett ansträngt läge just nu med brist på vårdplatser och många sjukskrivna medarbetare. Även i primärvården är belastningen hård, med ett fortsatt högt tryck på provtagning. Om ökningen fortsätter kan lokala allmänna råd bli aktuella även i Kronoberg.

Norrbotten

27/10: Ökad smittspridning eftersom många struntar i rekommendationerna
Region Norrbotten meddelar att smittspridningen i länet har ökat de senaste veckorna. Smittspridningen sker för att många struntar i att stanna hemma när de är sjuka och är för nära andra människor och slarvar med handhygienen. Smittspridning sker på jobbet, på föreningsträffar, på kalas, på resor och kurser samt när kompisar träffas.

Skåne

27/10: Skärpta allmänna råd införs. Fortsatt högst 50 personer i sammankomster.
Länsstyrelsen Skåne meddelar att Skåne behåller gränsen på maximalt 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar även efter den 1 november. Detta gäller till den 30 november. Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i Skåne har beslutat om skärpta allmänna råd för att stoppa den ökade smittspridningen i länet. De innebär bland annat att man ska undvika kollektivtrafik, avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Resor till arbetet och nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras. Dessa gäller till den 17 november.

26/10: Ökad smittspridning och fler patienter med covid-19
Antalet fall av covid-19 ökar i hela länet. Samtidigt ökar antalet inlagda patienter med covid-19, skriver Region Skåne. Regionen uppmanar invånarna att jobba hemifrån för att minska den ökade smittspridningen. Arbetsgivare bör utöka möjligheterna att arbeta hemma för de medarbetare som kan göra det. Vårdpersonal bör nu använda munskydd vid all ansiktsnära vård.

23/10: Länsstyrelsen och Smittskydd Skåne vill ha 50 personers maxgräns 
Antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska höjas till 300 från den 1 november. Länsstyrelsen Skåne ser över om de kan behålla publiktaket vid 50 deltagare i länet. Anledningen är den kraftiga smittspridningen i Skåne.

23/10: Smittspridningen fortsätter öka i Skåne. Undvik trängsel.
I Skåne fortsätter ökningen av covid-19. Den senaste veckan har antalet nya fall mer än fördubblats, meddelar regionen. Även antalet inlagda på sjukhus har ökat de senaste dagarna. Skånes smittskyddsläkare Eva Melander uppmanar allmänheten att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma när vi är sjuka.
-    Vi behöver också tänka extra på hur vi kan bidra till minskad smittspridning då vi till exempel går in i en butik, går ombord på en buss eller kallar till ett möte på arbetsplatsen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.
Under höstlovet i år måste man tänka annorlunda och avstå från fester och andra sammankomster med personer man normalt inte träffar. Undvik "bus eller godis" och avstå från att gå in i lokaler där det vistas många andra.

Stockholm

27/10: Smittspridningen fortsätter öka utan avmattning
De konstaterade fallen av covid-19 i Stockholms län ökar i alla åldersgrupper och i alla delar av Region Stockholm. Det är en tydlig ökning av antalet sjukhusvårdade men även fall i öppenvården ökar. Sedan pandemins början har 32 516 fall av covid-19 konstaterats i Stockholms län. 

22/10: Undvik om möjligt allhelgonahelgen för besök vid grav och minnesplats 
Region Stockholms län uppmanar invånare i länet att besöka minnesplatserna mellan måndag 26 och fredag 30 oktober i stället för under allhelgonahelgen. För att undvika trängsel och därmed risk för smittspridning bör så många som möjligt undvika att besöka gravplatser och liknande under  lördag 31 oktober och söndag 1 november.

Sörmland

23/10: Stor efterfrågan på influensavaccin
Många i Region Sörmland vill boka tid för influensavaccination just nu och det händer att bokningssystemet blir överbelastat. De som inte kan logga in på 1177.se för att boka tid kan ringa till regionens kontaktcenter.

Uppsala

Ingen uppdaterad information för tillfället. 

Värmland

26/10: Förhållningsregler för hushåll i Värmland
Från och med måndag 26 oktober införs särskilda förhållningsregler för personer som bor tillsammans med någon som testats positivt för covid-19. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Västerbotten

23/10: Viktigt att riskgrupper vaccinerar sig mot influensa i år
Under pågående pandemi är det extra viktigt att de som riskerar att bli svårt sjuka och deras familjemedlemmar vaccinerar sig mot influensa. De kan vaccineras kostnadsfritt från den 3 november, skriver Region Västerbotten.

Västernorrland

Har ingen ny uppdaterad information för tillfället.

Västmanland

27/10: Undvik att trängas i helgen
Smittskyddet i Region Västmanland uppmanar alla att undvika trängsel under allhelgonahelgen, både vid gravar, minnesplatser och i kollektivtrafiken. Stanna hemma om du har förkylningssymtom och undvik att resa kollektivt, sprid om möjligt ut besök på kyrkogårdarna under hela veckan, tänd ett ljus hemma eller via de digitala tjänster som flera trossamfund erbjuder.  

Västra Götaland

27/10: Fortsatt ökning i hela länet
Smittspridningen ökar i hela Region Västra Götaland.  Antalet inlagda patienter ökar också. Vården har för närvarande god kapacitet men viss planerad vård kan behöva ställas in.
– Jag kan inte nog poängtera de allmänna rekommendationerna. Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom, provta dig, håll avstånd till andra, undvik större sociala sammanhang, res inte kollektivt om du inte måste och försök arbeta hemifrån om du kan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Örebro

27/10: Provta dig om du har symtom
I Region Örebro län ökar både antalet som vill testa sig för covid-19 och antalet bekräftade fall. Sedan någon vecka märks en viss ökning av antalet patienter som våras för covid-19 i länet. Anna Lange, tillförordnad smittskyddsläkare uppmanar alla att följa rekommendationerna för at begränsa spridningen av coronaviruset och att testa sig vid symtom. 

Östergötland

23/10: Smittspridningen i länet tar ny fart
Smittspridningen har ökat kraftigt i Östergötland liksom antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19. Ökningen ses särskilt åldersgruppen 20–30 år, men smittan finns i breda grupper av den vuxna befolkningen. Trots att de särskilda nationella restriktionerna för personer över 70 tas bort, är det fortfarande en grupp som behöver vara försiktig, skriver regionen.

Uppdaterades