Om du vill hjälpa till

Många människor som har drabbats av coronaviruset på olika sätt kan behöva hjälp och stöd. Det kan handla om att hjälpa till inom sjukvården eller att handla mat till den som inte kan gå ut. Här finns information om hur du kan hjälpa till.
Uppdaterades

Frivilliga resursgruppen (FRG) 

I många av Sveriges kommuner finns Frivilliga resursgruppen (FRG). Under spridningen av coronaviruset hjälper FRG till med att handla mat och mediciner till riskgrupper, tillverka skyddsutrustning till vård och omsorg och att organisera spontanfrivilliga.

För att vara medlem i en FRG behöver du genomgå en särskild utbildning. Under den pågående pandemin har utbildningen anpassats för att fler ska kunna vara med och bidra.

Kommuner med Frivilliga resursgrupper (FRG).

Anmäl intresse för att bli medlem i en Frivillig resursgrupp.

Röda korset och andra organisationer

I de kommuner som saknar FRG-grupper erbjuder Röda korset tillsammans med Svenska kyrkan, Stadsmissionen, Riksidrottsförbundet och Rädda barnen ett tillfälligt akutstöd där äldre får hjälp med att handla mat och mediciner. 

Anmäl intresse för att bli volontär hos Röda korset.

Fler sätt att hjälpa till

Hyresgästföreningen har startat initiativet Goda grannar dit du kan anmäla sig för att hjälpa människor i din närhet med stöd, till exempel handla mat eller att rasta någons hund.

Du som har sjukvårdsutbildning eller annan viktig kompetens

I många regioner finns behov av utbildad sjukvårdspersonal. Även lärare, förskollärare, IT-ansvariga, HR-ansvariga och annan personal är efterfrågad. Sveriges kommuner och regioner, SKR, har samlat kontaktuppgifter till kommuner och regioner som med kort varsel söker fler medarbetare. Det kan vara bra att veta att många regioner är hårt belastade och att det kan dröja innan du får svar.

Du som har utrustning till hälso- och sjukvården

Den 1 juni 2020 upphörde möjligheten för företag att via Socialstyrelsen anmäla sitt intresse för försäljning av material och utrustning till sjukvården.