Om du vill hjälpa till

Många människor som drabbats av coronaviruset på olika sätt kan behöva hjälp och stöd. Det kan handla om att hjälpa till inom sjukvården eller att handla mat till den som inte kan gå ut. Här finns information om hur du kan hjälpa till.

Frivilliga resursgruppen (FRG) 

I många av Sveriges kommuner finns Frivilliga resursgruppen (FRG). Under spridningen av coronaviruset hjälper FRG till med att handla mat och mediciner till riskgrupper, tillverka skyddsutrustning till vård och omsorg och att organisera spontanfrivilliga.

För att vara medlem i en FRG behöver du genomgå en särskild utbildning. Under den pågående pandemin har utbildningen anpassats för att fler ska kunna vara med och bidra.

Kommuner med Frivilliga resursgrupper (FRG)

Anmäl intresse för att bli medlem i en Frivillig resursgrupp

Röda korset och andra organisationer

I de kommuner som saknar FRG-grupper erbjuder Röda korset i samarbete med fyra andra ideella organisationer ett tillfälligt akutstöd där äldre får hjälp med att handla mat och mediciner. Utöver Röda korset deltar Svenska kyrkan, Stadsmissionen, Riksidrottsförbundet och Rädda barnen.

Anmäl intresse för att bli volontär hos Röda korset

Fler sätt att hjälpa till

Hyresgästföreningen har startat initiativet Goda grannar dit du kan anmäla sig för att hjälpa människor i din närhet med stöd, till exempel handla mat eller att rasta någons hund.

I Stockholm har frivilliga startat Förklädesfabriken som tillverkar skyddsrockar åt äldrevården. Läs mer på Förklädesfabrikens facebooksida, där kan du även anmäla dig till ett arbetspass.  Läs också Krisinformation.se:s intervju med en av initiativtagarna.

Du som har sjukvårdsutbildning eller annan viktig kompetens

I många regioner finns behov av utbildad sjukvårdspersonal. Även lärare, förskollärare, IT-ansvariga, HR-ansvariga samt annan personal är efterfrågad. Sveriges kommuner och regioner, SKR, har samlat kontaktuppgifter till kommuner och regioner som med kort varsel söker fler medarbetare. Det kan vara bra att veta att många regioner är hårt belastade och att det kan dröja innan du får svar.

Du som har utrustning till hälso- och sjukvården

Socialstyrelsen har skapat ett formulär för företag som vill sälja material och utrustning till hälso- och sjukvården. Här finns mer information och formuläret.

Uppdaterades